Konkretiankaipuusta ja jääkarhuista

Superrentouttavan kesäloman jälkeen HYY-puuhat ovat pyörähtäneet vauhdilla käyntiin! Ei olekaan pariin viikkoon joutunut tuijottelemaan tyhjänpanttina seiniä.. Syyskauden ensimmäinen edustajiston kokouskin saatiin paukuteltua läpi elokuun lopulla. Olihan se taas melkoista. Yliopistomuseo Arppeanumin äärimmäisen kovat penkit sekä olematon ilmastointi eivät varsinaisesti helpottaneet viisituntisen kokouksen läpivientiä. Kokouksessa saatiin kuitenkin merkittäviä asioita aikaan – Vanhan Ylioppilastalon ulosvuokrauksesta syntynyt pienimuotoinen kriisi taitaa olla ratkenemaan päin. Kokouksessa hyväksyttiin ponsi, jolla linjattiin, että musiikkikorporaatioiden toiminnan jatkumisesta täytyy pitää huolta jatkossakin. HYY:n tulee siis olla aktiivisena osapuolena yhdessä korporaatioiden kanssa neuvottelemassa sen eteen, että korporaatiot voisivat jatkaa kaikkien kannalta parhaassa mahdollisessa muodossa myös Vanhan ylioppilastalon uuden vuokralaisen aikana. Diplomatia ja keskusteluyhteyden rakentaminen osoittautuivat jälleen kerran järkeviksi tavoiksi tehdä politiikkaa ja päätöksiä. Vanha-tapauksen puinnin lisäksi kokouksessa käytiin tavoiteohjelman lähetekeskustelua, valittiin yliopistohallituksen opiskelijajäsenet ja seurattiin ylioppilaskunnan tämän vuoden talousarvion toteutumaa. Keskittymiskyky ei kuitenkaan päässyt edaribingon (”KONKRETIA MAINITTU! TYÖRYHMÄN PERUSTAMINEN MAINITTU! BINGO”) ansiosta herpaantumaan. Bingon voitti PPO:n toinen edaattori, Teemu. Tappiosta katkeroituneena suunnittelen jo uutta bingoruudukkoa seuraavan edustajiston kokouksen varalle... Ylioppilaskuntatoiminta ei onneksi ole pelkkää HYYtävää kokoustamista. (trololol) Konkreettista tekemistä saa esimerkiksi lähtemällä mukaan valiokuntatoimintaan. HYY:n yhteiskunnallisen vaikuttamisen valiokunta järjestääkin Akateemisen fillarifestarin Porthanian edustalla 23.9. Polkaisehan siis parin viikon kuluttua kampukselle tsekkaamaan, miten eläviä keskustakampuksen kadut voisivatkaan olla, jos autoliikenne olisi rajoitettua :) Portsun edustalta löytyy tapahtuman ajan kirpputori, kirjakauppa, pyörätelinemallien testausta, pyörähuoltoa ja hyviä tyyppejä! Lisäksi Unisport vetää taukojumppaa ja paikalle fillaroineet ja päänsä asianmukaisesti suojanneet saavat Tiedekulman sponssaamia palkintoja.

Saman viikon lauantaina 28.9. on luvassa HYY:n ympäristövaliokunnan suurponnistus – Helsinki Climate Forum: Arctic Urgency.Kansainvälinen korkean profiilin ilmastokonferenssi pureutuu arktisen alueen ilmastonmuutokseen ja siitä kumpuaviin haasteisiin. Ilmastonmuutosta tarkastellaan niin ympäristön kuin politiikankin osalta. Miten napajäätiköiden sulaminen vaikuttaa arktisen alueen valtioiden voimasuhteisiin? Kenelle arktinen alue luonnonvaroineen kuuluu? Miten voisimme pysäyttää napajäätiköiden sulamisen? Mikä on alkuperäiskansojen asema? Mitä käy jääkarhuille? Helsingin yliopiston pienessä juhlasalissa järjestettävä konferenssi sisältää huippupuhujien luentoja, paneelikeskusteluja, työpajoja sekä ilmasto -pecha-kuchaa. Ministerien, poliitikoiden, yritysmaailman edustajien, tutkijoiden ja aktivistien lisäksi paikalla on kansainvälisiä huippunimiä - konferenssin avaa vuonna 2007 Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen Hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) johtaja Rajenda K. Pachauri. Luvassa on siis varmasti ajatuksia (ja maailmantuskaa..) herättävä päivä - ja olen aika ylpeä siitä, että opiskelijavoimin saadaan aikaan näin merkittävä ja korkeatasoinen tapahtuma.

HYY:ssä voi siis linjapapereiden ja strategioiden lisäksi tehdä myös jotain näkyvää ja konkreettistakin! Valiokuntatoiminta on varma tapa saada elämäänsä sisältöä ja mielekästä tekemistä. Mutta jottei elämästä tulisi liian konkreettista ja toiminnallista, on edustajistoryhmällämme ja Osakuntalaisella unionilla ensi torstaina visiointi-ilta. Lahnaillassa perehdymme HYY:n omistajastrategiaan ja kaupunkipoliittiseen linjapaperiin asiantuntijoiden ( Heikki ja Elina, kiitos <3! ) avustuksella. Olutravintolan kabinetissa järjestettävä koulutusiltama tosin muuttunee muutaman viinitonkallisen jälkeen yleiseksi maailmanparannusiltamaksi. Pitemmittä jaaritteluitta - iloista ja tehokasta syksyä kaikille! Tehkäähän runsaasti riemustrategisia linjapapereita, jotka voi konkretisoida viininmaistelutyöryhmissä syksyn pimenevinä iltoina :) Ella Keski-Panula Osakuntien edustajistoryhmän vpj & Osakuntalaisen Unionin hallituksen jäsen