Laita lusikka omaan soppaan – no mutta hetkinen, miksi ihmeessä?

Kuinka monesti oletkaan hajoillut Unicafe-ruoan makuun/ulkonäköön/hajuun? Luultavasti usein – niin minäkin. Toisinaan papuhöystöt ja tofupannut näyttävät ja maistuvat melko puulta. Miksi siis ruikuttamisesta huolimatta kiikutan vähäiset varani Unicafe-ravintolaan ja syön kohtalaisen mitäänsanomattoman makuista ruokaa, kun voisin valita esimerkiksi Musiikkitalon Amican ja saada kulinaristisempia elämyksiä samaan hintaan?

Puhutaanpas taloudesta. HYYn voi jakaa kahteen osaan; toimintatalouteen (eli siis kaikki se konkreettinen kiva, mitä HYY jäsenilleen tarjoaa: edunvalvonta, Ylioppilaslehti, bileet, järjestötilat esimerkiksi Uudella ylioppilastalolla ja Dommalla, järjestötuet..) ja HYY-Yhtymään. Jaon huomaa, kun naputtaa osoiteriville hyy.fi - ensitöikseen täytyy valita, haluaako mennä ylioppilaskunnan vai Yhtymän sivuille.

Yhtymän tavoite on tuottaa voittoa, jota sitten jyvitetään ylioppilaskunnalle. HYY-Yhtymän alla toimii niin kiinteistö-, ravintola- kuin kirjapainobisnestäkin. Useat Yhtymän tytäryhtiöt, kuten HYY-Ravintolat, myös tuottavat palveluita opiskelijoille.

Tämä yritysryhmä ei suinkaan pyöri kylmästi kapitalistisen markkinatalouden säännöillä ainoastaan voiton maksimointia tavoitellen. Yhtymän toimintaa linjaa HYYn edustajiston hyväksymä omistajastrategia. Omistajastrategia on hallituksen ja hallintoneuvoston tekemä linjapaperi, joka määrittelee Yhtymän arvopohjaa ja sitä, miten liiketoimintaa harjoitetaan. HYY-Yhtymällä on siis selkeitä päämääriä, linjoja ja arvoja. Nämä arvot näkyvät opiskelijalle erityisesti HYY-Ravintoloiden toimintaperiaatteiden myötä. Eli nimenomaan siinä, millaista ruokaa Unicafesta lautasellesi lounasaikaan saat.

Omistajastrategia on joiltain osin melko maailmaasyleilevä linjapaperi – sitä ihan perus-HYY:tä. HYY ja HYY-Yhtymä ovat ympäristöystävällisiä, eettisiä, ekologisia ja jeejeekivoja-maailmanparantajia. :) Siispä esimerkiksi Unicafen ruoka on eettisempää ja ekologisempaa kuin vaihtoehtoiset opiskelijalounaat. Unicafen kalapihvit muuttuivat muutama vuosi sitten ”mauttomiksi” - hyvästä syystä. Pihvien valmistukseen aikaisemmin käytetty kalalaji oli liikakalastuksen myötä kuolemassa sukupuuttoon. Unicafe siirtyikin kyseisestä lajista toiseen, ehkä hiukan mauttomampaan mutta rutkasti reilumpaan vaihtoehtoon. Voit siis luottaa Unicafessa ruokaillessasi siihen, että lounaasi on hyvä – ei välttämättä maultaan mutta ainakin arvopohjaltaan!

Omistajastrategiassa Yhtymän arvoiksi on määritelty pitkäjänteisyys, vastuullisuus ja dynaamisuus. Yhtymän liiketoiminta ei toimi hötkyillen ja nopeita voittoja tavoitellen, vaan sen tarkoituksena on taata ylioppilaskunnan omaisuuden kestävä ja pitkäjänteinen arvonnousu. Ympäristö-, kulttuuri- ja sosiaalinen vastuu turvataan esimerkiksi pyrkimällä energiatehokkuuteen, kierrättämällä, huolehtimalla ylioppilaskunnan kulttuurihistoriallisesti merkittävistä rakennuksista sekä edistämällä yhdenvertaisuutta. HYY-Yhtymä tarjoaa ensisijaisesti vakituisia työsuhteita pätkätöiden sijaan, käyttää vihreää sähköä ja edellyttää alihankkijoiltaankin vastuullisuutta. Ihan järkevän kuuloisia periaatteita.

Omstrassa määritellyt arvot poikkileikkaavat kaikkea Yhtymän toimintaa. Jopa arvopaperitoimintaa määrittelee vastuullisuus. Taloudellisen vastuun (arvopaperisalkun on tuotettava voittoa) lisäksi sijoituskohteiden valinnassa otetaan huomioon ympäristöseikat ja sosiaalinen vastuu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Yhtymän arvopaperisalkusta ei löydy esimerkiksi ase-, seksi- tai tupakkateollisuuden osakkeita. Yhtymän sijoitustoiminta on edelläkävijä eettisen sijoittamisen suhteen – HYYn jalanjäljissä useat muut sijoittajat ovat lähteneet mukaan vastaavankaltaiseen, korkean moraalin arvopaperitoimintaan.

Hienoahan tässä on se, että samalla, kun Yhtymä kantaa kortensa kekoon paremman maailman puolesta, se myös oikeasti tekee tuottoa ylioppilaskunnalle. HYY-Yhtymä onkin hyvä esimerkki siitä, miten hyvän- ja hynänteko voidaan yhdistää. Vaikka Unicafen ruoka toisinaan häviääkin maussa kilpaileville opiskelijalounasravintoloille, voit olla varma, että yhtä eettistä, ekologista ja vastuullista ruokaa et niistä muista löytäisi.

Ja jos pursuat ideoita, miten HYY-Yhtymä voisi olla entistäkin vastuullisempi, tilaisuutesi on tullut!  Yhtymän vastuullisuuskilpailu tarjoaa ylioppilaskunnan jäsenille mahdollisuuden vaikuttaa sen liiketoimintaan. Toimita ehdotuksesi marraskuun puoliväliin mennessä osoitteeseen tiedotus@hyy.fi. Yhtymän hallintoneuvosto päättää palkittavista ehdotuksista joulukuussa. Parhaat ideat toteutetaan - esimerkiksi Unicafen kestokuppikonsepti on parin vuoden takaisen vastuullisuuskilpailun voittajaehdotus. Lisäksi voittajalle on luvassa parhaimmillaan 1000€ palkinto. Ei mikään turha skaba siis!

Unicafen slogan kehoittaa laittamaan lusikan omaan soppaan. Näin toimimalla saat vatsasi täyteen, tuot tuloja ylioppilaskunnalle ja kaiken lisäksi parannat hiukan maailmaa.

Terveiset raiteilta - matkaan ekologisesti junalla enkä lentokoneella viikonloppuvierailulle kotiin! (Pendolino on aikataulussa, mitä täällä tapahtuu?)

Ella Keski-Panula Osakuntien edustajistoryhmän vpj, Yhtymän hallintoneuvoston jäsen